Wandelroutes hond Top Dierenvoeding scaled

Nederland kent schitterende natuurgebieden met uitgebreide wandelroutes. Niet overal kun je zomaar wandelen met de hond, maar in dit blog deel ik mijn vier favoriete wandelroutes waar dat wél kan. Samen met mijn hond Flo ga ik hier graag op stap. In deze natuurgebieden kun je heerlijk tot rust komen, genieten van de omgeving en van de quality time met je trouwe viervoeter.

1. LOSLOOPROUTE DE ROESTELBERG

Een van de bekendste natuurgebieden in Noord-Brabant is Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Dit natuurgebied is het grootste stuifzanden complex van Europa en wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. 

Het natuurgebied is ook erg hondvriendelijk doordat het twee hondenloslooproutes heeft en één groot gebied waar de honden lekker los mogen rennen en spelen. Hierdoor vind ik Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen een van de fijnste plekken om te wandelen met de hond.

De loslooproute van 4,5 km start vanaf de parkeerplaats bij Café-Restaurant De Roestelberg. Vanaf hier volg je de blauwe markering met de afbeelding van een hond erop. 

Tijdens het wandelen van de loslooproute De Roestelberg verken je de verschillende delen van dit prachtige gebied. De honden kunnen hier door de duinen rennen zoveel als ze willen, takken verzamelen met het wandelen door de bossen en zwemmen in een groot ven halverwege de loslooproute. 

2. GRENSPALEN ROUTE

Nationaal Park De Hoge Veluwe staat bekend als een prachtig park met eindeloos veel wandelplezier. Mijn hond Flo kan hier geen genoeg van krijgen en ook ik vind de Veluwe schitterend. Het natuurgebied heeft verschillende soorten landschappen, waardoor je als wandelaar veel ruimte en rust ervaart. Grote kans dat je verschillende dieren tegenkomt op sommige wandelroutes. Misschien wel edelherten of moeflons. Om de rust van deze beesten niet te verstoren, is het van belang dat je op de aangelegde paden loopt en de hond aangelijnd houdt.

Gelukkig heeft het Staatsbosbeheer wel aan onze viervoeters gedacht. Speciaal voor de honden hebben ze een plek gecreëerd waar ze los mogen lopen: Losloopveldje Hoenderloo bevindt zich naast de portiersloge bij de ingang van het park.

Mijn favoriete wandelroute op de Hoge Veluwe is de Grenspalen route. Een wandelroute van 4,8km langs oude grenspalen uit 1757. Deze grenspalen geven de scheiding aan tussen de gemeenten Arnhem en Ede. Deze wandelroute staat bekend om zijn rijke geschiedenis en grote verscheidenheid aan boomsoorten. Een heerlijke en vooral afwisselende wandeling, kun je wel zeggen. Als je deze route wilt lopen, start je bij de groene paal met ‘Start Grenspalenroute’ op de Kemperbergerweg (bocht Stadsdennen/Roggekamp).

3. NATTE NEUZEN ROUTE

Op zoek naar een natuurgebied met een unieke flora en fauna? Dan is Nationaal Nationaal Park Drents-Friese Wold een aanrader! Dit natuurgebied behoort tot een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Met verschillende soorten landschappen zoals bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden is het Drents-Friese Wold een heerlijk gebied om te wandelen.

Voor het beschermen van het leven in het natuurgebied moeten honden grotendeels aangelijnd blijven. Behalve op de Natte-neuzenroute. Deze wandelroute begint bij het bezoekerscentrum Appelscha en is zo’n 6,5 km lang. Vanaf het startpunt is het belangrijk dat je de gele paaltjes volgt met de hondenpoot erop.

Tijdens het wandelen lopen jij en je hond over mooie slingerpaadjes door een rijk bosgebied. Speciaal voor de honden (en tevens ook paarden) is er een vijver gegraven waar zij lekker vrij kunnen bewegen en spelen in het water. Je vindt deze spartelvijver ten noorden van het Canadameer aan de Canadaweg.

4. DE MOLENHEIDE

4. DE MOLENHEIDE

Wat een super mooi wandelgebied is en waar ook in een bepaald deel de honden los mogen lopen, is het Leenderbos in Heeze-Leende. In dit natuurgebied vind je uitgestrekte bossen, spectaculaire vennen maar ook zandverstuivingen. Het Leenderbos heeft zo zijn eigen karakter met de heerlijke geur van naaldbomen. Een fantastisch gebied om te wandelen met je hond!

Mijn viervoeter doet niets liever dan rennen en spelen in de natuur. Ik ben dan ook blij dat er een honden losloop gebied is gecreëerd in het Leenderbos. Honden mogen hier loslopen op de Molenheide, waar ze vrij hun gang kunnen gaan.

Mocht je nog op zoek zijn naar een andere leuke wandelroute met de hond over de Strabrechtse Heide, dan is de Snuffelroute ook leuk. Deze route is 4 km lang waarbij de hond los mag. De wandelroute heeft de kleur geel met als startpunt parkeerplaats Heezerweg in Mierlo.

Deze wandelroutes zijn geschreven door Daphne van Hey Honey Guide.


Laat je ons weten waar jij en je viervoeter naartoe gaan? Deel je avonturen met ons via @heyhoneyguide op Instagram.

X
Call Now Button